UTBILDNING: FÖRFLYTTNING FRÅN SITTANDE TILL STÅENDE

Att ta sig från sittande till stående kan vara en krävande aktivitet för många människor. Förmågan att med egen kraft kunna ställa sig upp gör dock en stor skillnad i vardagen och är en viktig träning för individen. Vid förflyttningar är det viktigt att tänka på säkerheten och använda bra lösningar. Börja med att göra en korrekt riskbedömning för att se till att du väljer den bästa lösningen för din brukare.

En förståelse av det naturliga rörelsemönstret och att arbeta i balans är en grundläggande förutsättningar för en säker förflyttning och det är viktigt att hjälpmedlen stödjer det naturliga rörelsemönstret. Det mest energibesparande rörelsemönstret är ofta den bästa förutsättningen för att uppnå en säker och ergonomisk överföring.

Några frågor du bör ställa dig själv innan du börjar arbeta med din brukare är:

  • Kan brukaren stå och bära vikt?
  • Kan brukaren hålla balansen?
  • Har brukaren en historia av att falla eller knäa?
  • Kan brukaren luta sig framåt?
  • Kan brukaren förstå och samarbeta?

Om du inte är säker på hur du gör en korrekt riskbedömning, vänligen kontakta din säljare på Handicare för råd och tips.

För att hitta alla produkter som visas i videosen nedan kan du besöka vår website eller ladda ned vår produktkatalog ”Förflyttnings- och som förenklar vardagen lyfthjälpmedel”.

BÄLTE SOM STÖD VID SVAGA BEN OCH DÅLIG BALANS

När en användare bara behöver lite assistans kan ett bälte användas, det hjälper dig att stödja brukaren. I denna video visar vi dig hur du kan använda dig av FlexiBelt och EasyBelt.

 


 

STÖD VID UPPRESNING OCH POSITIONERING

FlexiMove har flera olika användningsområden. Till exempel kan FlexiMove användas som stöd när man ska hjälpa någon upp ur sängen eller ur en stol, för förflyttning högre upp i sängen eller till och från en rullstol – då ofta på en glidskiva. FlexiMove kan också användas för positionering tillsammans med EasySlide and WendyLett.

 


 

FÖR UPPRESNING OCH ÖVERFLYTTNING MED VRIDMOMENT

TurnSafe2 är ett ergonomiskt och lättanvänt hjälpmedel för att stödja en brukare från sittande till stående och förflyttningar med vridning. Den aktiverar och stödjer användare med nedsatt balans och styrka i benen under förflyttning från säng till rullstol eller från rullstol till toaletten. TurnSafe2 är ett utmärkt hjälpmedel som minskar risken för arbetsrelaterade skador.

 


 

BRUKAREN HAR ETT NATURLIGT RÖRELSEMÖNSTER

För brukare som har en del krafter kvar är ReTurn7500i  ett praktiskt hjälpmedel. ReTurn7500i stimulerar det naturliga rörelsemönstret vid uppresning och stärker samtidigt kroppens muskler och funktioner. Detta gör den till ett idealiskt hjälpmedel på en rehab-enhet och en brukare som använder ReTurn7500i i hemmet kan oftast bo kvar hemma längre med assistans av bara en medhjälpare.

 


 

BRUKAREN LUTAR SIG FRAMÅT

När en brukare ska resa sig upp men lutar sig för mycket framåt, måste vi uppmuntra dem att fokusera på att röra sig uppåt. En handtag där individen kan stabilisera och kompensera rörelsen, vilket hjälper till att rikta rörelsen uppåt och minska risken för att falla är ofta den bästa lösningen. Stegens utformning på ReTurn7500i underlättar för klienten att göra detta samtidigt som det stöder ett naturligt rörelsemönster och närhet.

 


 

BRUKAREN LUTAR SIG BAKÅT

När en brukare lutar sig bakåt finns det en risk att denne faller tillbaka i stolen vilket ger en högre belastning på vårdgivaren med ökad risk för skador. Ofta används en uppresningslyft som MiniLift200 tillsammans med ThoraxSling i dessa situationer.

 


 

BRUKAREN ORKAR INTE STÅ LÄNGE

Det finns vissa brukare som kan ta sig från sittande till stående ganska bra, men saknar förmågan att stå under en längre tid. Då kan QuickMove vara ett bra hjälpmedel.

QuickMove stöder och aktiverar brukaren i rörelsen från sittande till stående och under förflyttning, antingen stående eller sittande, från säng till stol, från stol till stol eller till och från toaletten. QuickMove har utvecklats för användare med nedsatt balans och styrka i benen, brukaren måste ha en viss styrka i armarna och måste kunna bära vikt för att aktivt delta i överföringen. Backsupport är ett tillbehör som ger brukaren bål- och sidostöd och en extra känsla av stabilitet och trygghet i samband med förflyttning med QuickMove.

 


 

OM BRUKAREN ÄR MYCKET SVAG OCH HAR DÅLIG BALANS

WalkingVest är en lyftväst som är avsedd att användas vid uppresning och gåträning med hjälp av mobil eller stationär lyft. WalkingVest är utformad för att ge stöd vid ljumskarna och runt överkroppen och hålls på plats med hjälp av polstrade grenband.

 


 

 

STORT SORTIMENT AV FÖRFLYTTNINGSHJÄLPMEDEL

Våra förflyttningshjälpmedel är utvecklade med ergonomiska principer och med en design med brukaren och vårdgivare i åtanke. I vår produktkatalog kan du hitta de rätta hjälpmedlen för rätt situation, ladda ned den här.

 

KLICKA HÄR FÖR MER INFORMATION ELLER UTBILDNING

Lär dig mer genom att kontakta våra produktspecialister.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE HELA VÅR PRODUKTPORTFÖLJ

Hos oss hittar du produkter och lösningar för alla typer av patient förflyttning i sjukhusmiljö, akuta vårdinrättningar eller hemmiljö.